Zwevers MCZ wedstrijd

Activiteiten binnen MCZ

Clubwedstrijden

De clubwedstrijden van MCZ hebben tot doel om zoveel mogelijk gezamenlijk de hobby van het modelvliegen en in ons geval het modelzweefvliegen te beleven. Een niet minder groot doel is dat de vliegvaardigheden van de leden op een steeds hoger peil komen wat zal leiden tot een nog groter hobby plezier. De wedstrijden zijn op dit moment ingedeeld in twee verschillende categorieën. Het “Electrozweven” en het “RES zweven” en van elke categorie worden er, verdeeld over het jaar, drie wedstrijden gevlogen. Uit het totaal van al deze wedstrijden wordt bepaald wie zich voor dat lopende jaar clubkampioen mag noemen. Naast deze wedstrijden is er nog een wedstrijd die zich uitstrekt over het hele jaar, het gaat hier om “De langste vluchten” Over de hele loop van het jaar melden leden de vliegtijd (zweeftijd) waarvan zij vinden dat ze lang genoeg zijn en daarom het vermelden waard. Centraal worden al deze tijden verzameld en de vijf langste vluchten worden bij elkaar opgeteld en deze totaal tijd levert dan de langste vluchten van het jaar op en natuurlijk de winnaar van deze competitie. Deze competitie vindt plaats in twee categorieën namelijk het “Zweven” en het “Electrozweven”.

Wasserkuppe

De Wasserkuppe is een berg van ruim 800 meter hoog en ligt in het natuurgebied van de Rhön dat op zijn beurt weer dicht tegen de oude grens tussen, toen, Oost en West Duitsland. Op deze berg ligt de bakermat van het zweefvliegen en is nu het Mekka voor alles wat zich als vrije tijds besteding in de lucht beweegt. MCZ heeft daar al meer dan 30 jaar een plekje waar ze van harte welkom is. We trekken dan met zo’n 10 tot 15 leden in de maand mei die kant op en verblijven daar dan een week om het hellingvliegen en het zweefvliegen op een andere manier te beleven en niet te vergeten in een bijzonder mooie omgeving.

Koudejatten Club

De Koudejatten Club zegt op zich al voldoende, want dit evenement vindt plaats in de koudste maand van het jaar en wel in februari en deze wedstrijd wordt onder nagenoeg alle weersomstandigheden gehouden. De bedoeling van deze wedstrijd is om zo lang mogelijk met een radiografisch bestuurd vliegtuig in de lucht te blijven en dit uiteraard zonder behulp van een motor anders dan het op hoogte brengen. Er worden dan drie manches gevlogen en de tijden van die drie vluchten worden bij elkaar opgeteld. Degene met de hoogste score mag zich de “ijspegel” van het jaar noemen. En om het plezier nog wat groter te maken wordt er tussen de manches door erwtensoep geserveerd.

Vliegdagen

Vliegdagen vinden plaats op elke eerste zondag van de maand en hebben als doel om minimaal op één dag van de maand zo veel mogelijk leden gelijktijdig op het veld actief te laten zijn. Er is hier geen sprake van een wedstrijd maar meer van een samenzijn met als doel elkaar te motiveren steeds meer plezier uit de hobby te halen onder het credo van, “hoe meer zielen hoe meer vreugde”.

Hellingvliegen

Eigenlijk zegt de titel al alles over dit onderwerp. Het principe is eenvoudig omdat luchtstromen zich aanpassen aan de obstakels die ze tegenkomen. Als we ons even verplaatsen naar die keren dat we op het strand waren en dan de boven ons zwevende meeuwen in herinnering roepen zou de vraag boven kunnen komen waarom deze vogels boven blijven zonder dat daar ook maar één vleugelslag aan te pas komt. Het antwoord hierop is eenvoudig; “Omdat ze gebruik maken van de wind die van zee komt en door de duinen naar boven wordt afgebogen”, en deze luchtstroom geeft voldoende energie aan deze vogels om boven te blijven. Op exact dezelfde manier maken wij ook gebruik van deze omstandigheden om met onze zweefvliegmodellen boven te blijven. En het ligt voor de hand dat dit niet alleen is weggelegd voor de kustlijn maar ook een bergachtig gebied geeft dezelfde omstandigheden. En zo kunnen we buiten de thermiek ook nog op een andere manier gebruik maken van de natuurlijke omstandigheden om onze hobby te vieren.

Samengesteld door Gerhard Konijnenbelt