Streamline

Beleving van de MCZ leden

Vallen en opstaan

Misschien een wat vreemde titel voor een artikel dat over modelzweefvliegen gaat, maar zoals uit dit verhaal zal blijken, wel passend! In 2016 las ik een artikel over MCZ (ModelbouwClub Zevenaar), die een open dag organiseerde. Ik was net gepensioneerd en op zoek naar een nieuwe hobby. Op het veld waar e.e.a. werd gedemonstreerd kreeg ik al vrij snel een zender in mijn handen gedrukt en vloog ik zelf voor de eerste keer. Nog steeds denk ik dat het modelvlieg-virus me hier te pakken heeft gekregen. Al snel besloot ik mijn eerste bouwdoos te kopen en te gaan bouwen. Na een aantal weken bouwen en veel hulp van clubleden was het dan zover, de eerste vlucht! De Riser 100, zoals dit model heette, vloog warempel goed en voldaan en trots ging ik naar huis. Na enkele oefensessies (je vliegt op dat moment nog niet zelfstandig) een crash! (Vallen!)

Al snel bleek dat de schade niet repareerbaar was en dus een dag later dezelfde bouwdoos besteld! (Opstaan!). Na mijn opgedane ervaring met de eerste verliep het bouwen van deze tweede kist voorspoedig en veel beter.

Met deze tweede Riser 100 heb ik gelukkig veel vliegervaring op kunnen doen en vrij snel was ik zover dat ik examen mocht doen. Dit werd afgenomen door 2 clubleden en daarna mag je zelfstandig vliegen. Na 5 jaar (en een aantal crashes en vele modellen later) ben ik zover dat ik redelijk vlieg en meestal zonder schade thuiskom.
Zonder dat je het zelf echt in de gaten hebt, kom je terecht in een wereld van modelvliegen en thuis modellen bouwen (vaak in de wintermaanden wanneer er minder gevlogen wordt). Zowel het modelvliegen als het bouwen van een modelvliegtuig hebben mij in hun greep en zorgen voor veel voldoening. Achteraf, en na veel vallen en opstaan, ben ik blij dat ik deze hobby ooit heb opgepakt. MCZ is een modelvliegclub waarvan een groot aantal leden al heel lang vliegt en hierdoor veel kennis van deze hobby in huis hebben. Als beginner kun je gelukkig rekenen op veel hulp en ondersteuning van deze mensen waardoor de weg naar minder crashes en meer vliegen vlotjes verloopt.

Samengesteld door Wim Arts
Scroll naar boven