F3J model

FOTO's en VIDEO's

Binnen onze modelvliegclub MCZ worden verschillende activiteiten georganiseerd. Als je op de naam van de activiteit klikt, verschijnt een webpagina, waarin je de verslagen en de bijbehorende foto- en video’s kunt bekijken.

Vliegdagen
Vliegdagen vinden plaats op elke eerste zondag van de maand en hebben als doel om minimaal op één dag van de maand zo veel mogelijk leden gelijktijdig op het veld actief te laten zijn. Op een vliegdag worden in principe geen wedstrijden gehouden. Het gaat hierbij om het samenzijn met als doel elkaar te motiveren om steeds meer plezier uit de hobby te halen.

Wedstrijden
De clubwedstrijden van MCZ hebben tot doel om gezamenlijk de hobby van het modelzweefvliegen te beleven. Daarbij zullen ook de vliegvaardigheden van de leden op een steeds hoger peil komen wat weer leidt tot een groter hobby plezier. De clubwedstrijden zijn ingedeeld in het ‘Elektrozweven’ en het ‘RES zweven’. Van elke categorie worden er, verdeeld over het jaar, drie wedstrijden gevlogen. Uit het totaal van deze wedstrijden wordt bepaald wie zich voor dat lopende jaar clubkampioen mag noemen

Wasserkuppe
De Wasserkuppe is een berg van ruim 800 meter hoog en ligt in het prachtige natuurgebied van de Rhön. Op deze berg ligt de bakermat van het zweefvliegen en is nu het Mekka voor o.a. het modelvliegen. Al meer dan 30 jaar gaan een aantal MCZ leden in de maand mei een week naar de Wasserkuppe. Ze beleven daar met hun modellen het hellingvliegen op een geheel andere manier dan het modelzweefvliegen in het vlakke Nederland.

Koudejatten Club
De Koudejatten Club zegt op zich al voldoende, want dit evenement vindt plaats in de koudste maand van het jaar en wel in februari. Deze wedstrijd wordt onder nagenoeg alle weersomstandigheden gehouden. De bedoeling is om met een modelzwever zo lang mogelijk in de lucht te blijven. Het model wordt op hoogte gebracht met een startlijn of met een elektromotor. Er worden drie manches gevlogen en degene met de hoogste totaalscore mag zich de ‘ijspegel van het jaar’ noemen. En om het plezier nog wat groter te maken wordt er tussen de manches door erwtensoep geserveerd.

Hellingvliegen 
Meeuwen blijven boven duinenrijen zweven zonder dat ze één vleugelslag maken. Ze maken gebruik van de wind die van zee komt en door de duinen naar boven wordt afgebogen. Deze luchtstroom geeft de vogels voldoende energie om boven te blijven. Op dezelfde manier maken wij ook gebruik van deze omstandigheden om met onze zweefvliegmodellen boven te blijven. Als de windrichting, de windsnelheid en de verdere weersomstandigheden goed zijn, gaan bij gelegenheid een aantal MCZ-leden naar de Maasvlakte of naar Zeeland. Vanaf de duinen gaan ze daar hellingvliegen.

Scroll naar boven