X-RES

ModelbouwClub Zevenaar

MCZ

MCZ is een afkorting van ModelbouwClub Zevenaar, een enthousiaste modelbouw en modelvliegclub met ongeveer 20 leden. De club is opgericht in 1976 en heeft een rijke historie. In dit artikel lees je er meer over.
Wij hebben twee vlieglocaties ter beschikking. Aan de Klompenhorstweg in Didam liggen een paar prachtige weilanden, waarop we in principe altijd mogen vliegen, mits het gras niet te lang is. Ook hebben we toestemming om te vliegen op het Rozendaalse Veld, een fraai heideveld bij Arnhem. Dat is gelegen bij Parkeerplaats Brandtoren, Brandtorenweg in Rheden. Voor het vliegen op deze velden is een vergunning verleend door de betreffende gemeente. MCZ is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL), de overkoepelende organisatie voor alle luchtsporten. 

Vliegen

Wij vliegen praktisch uitsluitend met modelzwevers, waarbij het thermiekvliegen de hoofdactiviteit is.

Er wordt gevlogen met modellen zonder en met elektromotor. De modellen zonder elektromotor starten we met een rubber lijn of ze worden met een lier opgetrokken. De maximaal toegestane vlieghoogte is 300 meter. Toestellen met brandstofmotoren en drones mogen op onze velden niet worden gevlogen. Hier lees je meer over de modelzwevers van MCZ.

Activiteiten

Gedurende het vliegjaar worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals de Koudejatten Club, Vliegdagen, Clubwedstrijden, de jaarlijkse trip naar de Wasserkuppe en Hellingzweven aan de kust. Op deze pagina vind je meer informatie.

Opleiding

Binnen onze club hebben we een aantal gecertificeerde instructeurs die je een modelzwever leren besturen. Dit zijn enthousiaste vliegers die je opleiden voor een internationaal erkend brevet. Als je dit brevet hebt mag je zelfstandig vliegen en kun je deze prachtige en fascinerende hobby verder ontwikkelen. Hier staat meer informatie over de vlieginstructie.

Contactavonden

In de winterperiode wordt er doorgaans minder gevlogen. Op de eerste donderdag van de maand houden we een praatavond van oktober tot en met april. Hierbij worden de dagelijkse zaken besproken en allerlei interessante onderwerpen uitgewisseld, over bijvoorbeeld de bouw van modellen, vliegtechniek, instellen van het model en nieuwe ontwikkelingen binnen het modelvliegen. Hier kun je er meer over lezen. Ben je benieuwd naar de modelvlieghobby, dan kun je natuurlijk eens een kijkje komen nemen op ons veld of op onze praatavonden.

Scroll naar boven