F3J model

Onze modellen

Op de velden waar wij vliegen zijn verbrandingsmotoren niet toegestaan, waardoor we uitsluitend vliegen met radiobestuurde zweefvliegtuigen in allerlei vormen en maten. De startlijnen met startrubber uit de beginperiode zijn later aangevuld met elektrische lieren, nog steeds de mooiste startmethode voor de liefhebber. Maar de elektrische aandrijving voor modellen heeft een frappante ontwikkeling doorgemaakt (kleiner, lichter en sterker) en is nu algemeen de meest aantrekkelijke manier om een model omhoog te brengen.
Zweven, daar draait het dus om, je brengt je model op hoogte, je koppelt de startlijn los of je zet de motor uit en dan gaat het erom de landing zo lang mogelijk uit te stellen. Onze leden vliegen heel verschillende zweefmodellen in de onderstaande (wedstrijd)klassen. 

Recreatief

Recreatief modelvliegen is toch wel wat onze meeste leden het liefste doen. Met zelfgebouwde of gekochte modellen die variëren van eenvoudige houtbouwmodellen tot geavanceerde full carbon modellen. De verscheidenheid in afmetingen en gewichten is groot. Niet zelden zijn dat ook wedstrijdmodellen uit de verschillende klassen die hieronder worden beschreven. Die modellen worden ook gebruikt bij onze clubwedstrijden en de clubcompetitie “langste vluchten”. Enkele leden van onze modelvliegclub MCZ vliegen ook in de landelijke competitie.

Bird of Time
Bird of Time
MCZ - Demonstratiedag-2018
Diverse modellen
Alpina 4001
Alpina 4001
Sunny Bird
Sunny Bird

Klasse F3F

Deze uitzonderlijke klasse bestaat uit snelle hellingzwevers met een spanwijdte rond de 3 meter.
Hier gaat het om snelheid, wendbaarheid en nauwkeurige bestuurbaarheid. De krachten die het model moet verwerken zijn groot, omdat ook vaak ballast toegevoegd wordt. Dat vraagt om een gedegen constructie met hoogwaardige materialen. Een paar leden vliegen met deze modellen aan de kust en tijdens onze jaarlijkse Wasserkuppe week.

Stinger
Stinger
F3F model
F3F model
F3F model
F3F model


Klasse F3J

De thermiekzwevers met een spanwijdte van 3,0 tot 4,0 meter die met een lijn omhoog gebracht worden, vallen in de klasse F3J. De wedstrijdtaak is 10 minuten vliegen en het maken van een doellanding. Jarenlang vlogen we clubwedstrijden in deze klasse met aangepaste regels: 6 minuten voor eenvoudige (houtbouw)modellen, 10 minuten voor de geavanceerde modellen en een eenvoudige landingstaak. De modellen worden omhoog gebracht met een elektrische clublier.
Deze klasse is steeds minder populair geworden, ook (inter)nationaal doordat deze modellen steeds vaker voorzien werden van een elektromotor en nu in de klasse F5J vliegen. Sinds 2021 worden er geen F3J clubwedstrijden meer georganiseerd.

Tanga model
Tanga
F3J model
F3J model
Starlight SSL
Starlight SSL
Tanga-1 model
Tanga-1


Klasse F3K

Eerder vielen deze modellen onder de noemer HLG, Hand Launch Glider, lichte zwevers, vaak met ailerons en een maximale spanwijdte van 1,50 m. Ze werden zonder starthulpmiddelen als een speer omhoog gegooid. De gooitechniek ontwikkelde zich door de methode van een discuswerper over te nemen. De vleugeltip kreeg een werpstift waar de vlieger zijn vingers achter haakt en met een snelle draai om zijn as wordt het model omhoog gegooid. De HLG werd een DLG, Discus Launch Glider. Sinds 2002 is het een officiële internationale wedstrijdklasse onder de naam F3K. Daardoor ontwikkelden de eenvoudige modellen zich tot technische hoogstandjes in carbon met startgewichten van minder dan 250 gram. Waren we vroeger blij met een starthoogte van 30+ meter, nu worden starthoogtes gehaald van meer dan 70 meter.
Bij onze club hebben we jarenlang HLG wedstrijden gevlogen met een eenvoudige rubber startlijn en allerhande kleine zwevers zoals de Robbe Disco en de Toni. Het plezier stond voorop. Deze clubwedstrijden worden nu gevlogen met RES-modellen, 2 meter zwevers in houtbouw die meer aansluiten bij onze oorspronkelijke HLG wedstrijdjes, (zie F3L).

Tantalus
Tantalus
Twister 1
Twister 1


Klasse F3L (RES)

Deze jonge klasse heeft zich de laatste jaren ontwikkeld onder de naam RES, de afkorting voor Rudder-Elevator-Spoiler; meer stuurfuncties zijn niet toegestaan. Ze hebben een maximale spanwijdte van 2,0 meter en zijn voornamelijk van hout gebouwd. Starten doe je met een startlijn van 100 meter en voorgeschreven rubber. Bij de MCZ worden RES-clubwedstrijden gevlogen en een paar leden vliegen mee in de landelijke competitie.
Deze RES klasse is in 2021 een officiële FAI wedstrijdklasse geworden onder de naam F3L.
Steeds meer vliegers bouwen een elektrische versie van een RES zwever, de E-RES. Ook in onze modelvliegclub zijn er meerdere E-RES modellen.

PURES
Pures
RES model
RES - eigenbouw
Slite
Slite
Pures Elektro
E-Pures


Klasse F5J

Gemak dient de mens. De laatste jaren kwamen heel goede elektromotoren, regelaars en LIPO accu’s beschikbaar die in zwevers gebouwd werden die eerder met een lijn of lier omhoog getrokken werden. Hierdoor zijn nieuwe zweefklassen ontstaan: F3K werd F5K, F3J werd F5J en ook E-RES wint aan populariteit.
Omdat de krachten die op het modelvliegtuig uitgeoefend worden tijdens een lijn- of lierstart voor deze E-modellen niet optreden, worden de grenzen van constructieve sterkte opgezocht. Het vliegklare gewicht is daardoor soms wel gehalveerd; er zijn F5J modellen met 4 meter spanwijdte die vliegklaar nog maar 1100 gram wegen. Voor recreatief vliegen zijn de lichte F5J modellen in houtbouw populair.

Friendly F5J
Friendly F5J
Pulsar 3200 Pro
Pulsar 3200 Pro
Sense
Sense


Klasse F5K

Dit is de gemotoriseerde versie van de F3K modellen. Binnen de MCZ zijn er (nog) geen F5K modellen.

Buitengewoon/Bijzonder

Ook binnen de MCZ vliegen opvallende modellen die niet binnen de standaard klassen vallen, die niet als bouwpakket of kant en klaar te koop zijn en daardoor extra interessant zijn. Het zijn eigen ontwerpen en eigen constructies die vaak met veel uren trial-and-error tot opzienbarende vliegprestaties komen.

Buizerd-Arthur Leeuwangh
Buizerd
Lasselliat-Arthur Leeuwangh
Lasselliat
RamphorMax
RamphorMax
SG-38
SG-38
De Fokker Spin van Arthur Leeuwangh
Fokker Spin
Samengesteld door Ton van Raamsdonk
Scroll naar boven